För hyresgäster
Här har vi samlat information som är bra att veta när du bor hos oss på Centrumbostäder. Är det någon information du saknar så är du välkommen att kontakta din Bovärd.
Information till dig
Behöver du göra en felanmälan? Det gör du enklast här.
Du kan också ringa på telefon 0511-327 60. Vi finns tillgängliga 07:00-16:00. Eller maila ditt ärende till
Vid akuta ärenden på kvällar och helger så ring vår jour på 0510- 202 50.
Centrumbostäder har alla fastigheter försäkrade, men det täcker inte dina personliga tillhörigheter. Som hyresgäst måste du ha en giltig hemförsäkring under hela din hyrestid.
Utan hemförsäkring står du utan ekonomiskt skydd om olyckan är framme.
Vad täcker hemförsäkringen?
Hemförsäkringen består egentligen av flera olika försäkringar som dels kan ersätta skador på din privata egendom och dels ge ersättning om du själv skadas eller blir skadeståndsskyldig. I en hemförsäkring ingår bland annat:
-
- Överfallsskydd
- Rättsskydd
- Ansvarsskydd ersätter skador om du skadat en annan person.
- Reseskydd om du ska resa långt eller jobba utomlands.
- Hemförsäkring ersätter dig vid inbrott, vattenskador och brand med mera.
- Man kan ha allriskförsäkring, kallad otursförsäkring och den kan ge dig ersättning för oförutsedda händelser.
Jämför olika försäkringar hos flera olika försäkringsbolag. Det finns flera olika jämförelsetjänster som kan hjälpa dig hitta en bra och prisvärd hemförsäkring.
Om du blir störd av dina grannar eller deras besök måste vi få veta det för att kunna vidta åtgärder. Störningar under kvällar och helger anmäls till vår störningsjour.
Telefon störningsjour: 0510- 202 50
Under dagtid kontaktar du Centrumbostäder
Autogiro är ett enkelt sätt för dig som hyresgäst att betala hyran. Genom autogiro kommer dina betalningar till oss att ske automatiskt. Det enda du behöver göra är att se till att det finns pengar på ditt konto.
Vill du att din hyra ska betalas med autogiro så klicka här!
Hyran ska betalas i förskott, senast sista vardagen inför varje kalendermånads utgång. Det är mycket viktigt att hyran betalas i tid eftersom du riskerar att stå utan bostad om du inte betalar den.
Du har möjlighet att göra tillval för att höja standarden på din lägenhet. Eftersom ett tillval räknas som en permanent höjning av lägenhetens standard, och reparation och underhåll av tillval utförs av Centrumbostäder, kommer det att påverka hyran. Tillval och hyreshöjning följer alltid med lägenheten.
Mer information och ansökan om tillval gör du här.
Materialåtervinning spelar en stor roll i ett hållbart samhälle och därför är det viktigt att du slänger dina sopor i rätt kärl. Vi har alla ett ansvar för vårt avfall.
Allt hushållsavfall ska sorteras. I ditt bostadsområde finns hantering för restavfall och matavfall. Restavfallet är de sopor du kastar i soppåsen efter att du sorterat ut allt som ska källsorteras. Matavfallet är avfallet som blir över efter att du har lagat mat eller har ätit. Matavfallet slängs i bruna papperspåsar. Kärlen för detta är tydligt uppmärkta i ditt bostadsområde.
I vissa bostadsområden finns även sortering för glas, papp, metall och tidningar. Om ditt bostadsområde saknar källsortering så hänvisas du till någon av förpackningsproducenteras återvinningscentraler. Dessa finns på flera platser runt om i Skara. Bland annat vid Katedralskolan och Stora Coop.
Övrigt avfall såsom exempelvis elavfall, möbler och liknande ska slängas på Suez anläggning Rödjorna i Axvall.
TV-Grundutbud
Alla våra lägenheter har tillgång till ett grundutbud med TV-kanaler som ingår i hyran. Vissa fastigheter har leverans via antennuttag andra via datauttag (fiber). Vid leverans via datauttag krävs digitalbox. I båda fallen kan du köpa fler kanaler om du önskar. För beställning kontakta leverantör.
Har du ett antennuttag i din lägenhet ingår det ett antal digitala kanaler i grundutbudet (även kallat Kabel-TV)
Bredband
Bredband ingår inte i hyran utan det får du teckna själv. Nedan kan du se vilka möjligheter som finns i våra olika fastigheter.
Abboten – Comhem via antennuttag, Fastbit via fiber
Prelaten – Comhem via antennuttag
Munin – Fastbit via fiber
Jarlen – Fastbit via fiber
Domprostebyn – Fastbit via fiber
Tellus – Comhem via antennuttag, Telenor via fiber
Rådhuset 1 – Fastbit via fiber
Frigga – Fastbit via fiber
För mer information eller beställning kontakta leverantör enligt ovan.
Samtliga lägenheter som har så kallat telejack har även tillgång till bredbandsuppkoppling via ADSL.
För att få ett bra inomhusklimat och samtidigt spara energi finns det en del saker som kan vara bra att tänka på. Vi strävar mot att alla ska trivas och må bra i våra lägenheter. Att ha rätt inomhusklimat är viktigt både för hyresgästen och miljön.
Centrumbostäder har miljömål som går i linje med de energimål som finns i samhället i övrigt. Socialstyrelsen rekommenderar 20-23 grader för inomhustemperatur i bostäder. Med ledning av detta har Centrumbostäder som policy att temperaturen under uppvärmningssäsongen ska vara mellan 20-21 grader i lägenheten.
Vad gör jag om det är för kallt?
Mät bostadens temperatur med en tillförlitlig termometer några gånger under en vecka. Gör mätningen mitt i rummet, en meter ovanför golvet och minst en meter in i rummet från yttervägg eller fönster. Är det varmare eller svalare än 20-21 grader – kontakta Centrumbostäder för att felanmäla. Kontaktuppgifter hittar du här.
Skiftningar på hösten och våren
Värmesystemet arbetar automatiskt och reglerar både efter inomhustemperatur och utomhustemperaturen. Under våren och hösten, när det kan ske snabba växlingar i vädret, kan det ibland ta en stund innan systemet hittar rätt balans.
Vad du kan göra själv
För att säkerställa en god inomhustemperatur kan du som hyresgäst göra detta:
- Kontrollera att stora möbler och gardiner inte täcker element då detta kan hindra värmen från att komma in i lägenheten.
- Kontrollera att elementet inte är avstängt.
- Checka av att köksfläkten är avstängd då den annars transporterar ut uppvärmd luft.
- Rengör ventiler i badrum, toalett och kök regelbundet (utan att ändra inställningen).
- Rengör fettfiltret i spisfläkten regelbundet.
I vissa av våra hus kommer luften in via spaltventiler i lägenheterna som är monterade i fönster i vardagsrum och sovrum. Då luften i denna typ av installation tas in ouppvärmd ska du tänka på att helst inte placera möbler i direkt anslutning till fönster och luftintag. Då kan du få ett försämrat inomhusklimat på grund av kallras och drag.
Med tiden kan behovet av lägenhet ändras och då kan ett lägenhetsbyte bli aktuellt. Klicka nedan för att fylla i om önskemål att byta lägenhet.
Tvättstugan är en gemensam plats som används av många. Det är därför viktigt att vi hjälps åt att hålla den ren och fräsch.
Respektera bokade tvättider och använd endast den tid du bokat. Du får förstås tvätta ditt eget hushålls tvätt, men inte åt vänner och bekanta, det är många som står i kö för att tvätta.
Det finns städmaterial tillsammans med tydliga städinstruktioner i varje tvättstuga. För allas trivsel är det viktig att man städer efter sig. Saknas något, kontakta din Bovärd på 0511-325 60.
Det finns olika sätt att boka tvättid, elektroniskt eller manuellt. De som har elektronisk tagg har möjlighet att boka tvättid digitalt genom att logga in här. Du kan även boka tvättid via den elektroniska bokningstavlan som sitter vid tvättstugan. Har du en tvättcylinder med tillhörande nycklar använder du den och bokar manuellt tvättid på bokningstavlan vid tvättstugan.
En välskött balkong eller uteplats uppskattas även av dina grannar. Centrumbostäder har vissa riktlinjer för hur du som hyresgäst ska sköta ditt extra uterum.
Givetvis får du har blommor på din balkong men av säkerhetsskäl vill vi att du hänger blomlådan på insidan av balkongräcket. Var försiktigt när du vattnar dina blommor så att det inte rinner ned på grannens balkong. Det är inte tillåtet att skaka mattor eller sängkläder ifrån balkongen, dina grannar kan få in damm på balkongen eller genom öppna fönster.
Grillning
Vi tillåter endast elgrill om du ska grilla på balkongen/uteplatsen, inga gasol- eller kolgrillar. På ett flertal av våra bostadsområden finns umgängesplatser som är till för dig som hyresgäst.
Rökning
Om du röker på balkongen/uteplatsen så ska du ta hand om dina fimpar själv. Det är inte tillåtet att slänga fimparna på backen. Tänk på att visa hänsyn till dina grannar som kan störas av röken.
Mata inte fåglarna
Överbliven mat drar till sig råttor och möss till våra fastigheter. Råttor är skadedjur som kan sprida sjukdomar.
Gården är till för alla som bor på området, här kan vi umgås och ha trevligt. Håll rent och fint omkring dig så trivs alla.
Fordon
De flesta av våra gårdar är bilfria. kör endast in när det verkligen behövs, till exempel om du flyttar in eller ut. När du är klar behöver du självklart flytta bort bilen igen. Man får i princip stå den tid det behövs för i- och urlastning och avbrott får inte ske. Följs inte detta kan du få parkeringsböter.
Det är naturligtvis aldrig tillåtet att köra bil, cykel eller annat fordon på våra gräsmattor, rabatter, buskar och planteringar.
Tänk på att det rör sig mycket barn i våra områden och de ska kunna känna sig trygga på gården.
Cyklar
Det finns gott om cykelställ i våra bostadsområden. cyklar får inte kedjas fast eller ställas på andra ställen än i våra cykelställ.
Fåglar
Mata inte fåglarna. Förutom att de skräpar ner, så lockar de till sig skadedjur som kan sprida sjukdomar.
Grillning
På flertalet av våra bostadsområden finns umgängesplatser som är till för dig som hyresgäst. För allas trivsel så är hänsyn till dina granna viktig och att du inte stör dem.
- Ha alltid vatten tillhands när du grillar
- Lämna aldrig grillen utan bevakning
- Lämna grillplatsen som du vill finna den
- Rengör grillgallret efter användning
Husdjur
Att ha husdjur är givetvis tillåtet men tänk på att vissa människor kan vara rädda för dem. Håll därför dem kopplade och se till att de inte stör andra hyresgäster eller förorenar. Husdjur får inte rastas på gården. Om det ändå sker en olycka, se till att plocka upp efter ditt/dina djur.
Nedskräpning kan ge böter
Skräp ska läggas i avsedda kärl och i soprummen tillämpar vi källsortering. Om detta missbrukas och vi kan härleda skärpet till en person så debiteras städkostnad.
Om du äger en bil eller annat fordon behöver du oftast en plats att sälla dig på. På enstaka områden hör en bilplats till lägenheten, men i de flesta fall behöver du hyr dig en plats.
I mån av tillgång finns i anslutning till bostadsområdet bilplatser att hyra.
Besöksparkeringen är till för besökare
Besöksparkeringarna är endast till för gäster. Den tillåtna tiden att parkera är 24 timmar om inte skylten säger något annat. Besöksparkeringarna får inte nyttjas av dig som hyresgäst. Om du som boende står på en besöksparkering risker du parkeringsböter.
Hyra bilplats
Det är primärt hyresgäster som kan hyra bilplatser/garage. För att hyra en bilplats gäller samma princip som när du ska hyra en lägenhet. Kontakta din Bovärd 0511-325 60. Finns inga lediga bilplatser kan du ställa dig i kö.
Ordningsregler
För allas trygghet och trivsel har vi regler för våra bilplatser. Om du inte följer dessa kan du riskera att få en bot eller att bli av med ditt hyresavtal. Vi samarbetar med Säkerhetstjänst, som bevakar att reglerna följs.
- Bilplatsen är personlig och får inte överlåtas till någon annan.
- Garage- och parkeringsplatsen är till för bilar som är i kördugligt skick, det vill säga de ska inte ha körförbud.
- Garaget är bilens plats och inget extra förråd till din lägenhet.
- I garaget får endast, förutom ditt motorfordon, förvaras en omgång extra bildäck och bilvårdsmaterial.
- Av säkerhetsskäl är det förbjudet att förvara brännbara vätskor eller föremål i garaget.
- Garageporten ska hållas låst så att inte obehöriga kommer in.
Snöskottning
Under vintertid ansvarar du själv för skottning av din parkeringsplats och framför din garageport.
Till våra lägenheter tillhör ett lägenhetsförråd. De är i regel märkta med samma nummer som lägenheten.
Här kan du förvara det du inte vill ha i lägenheten med undantag för brandfarliga vätskor eller gaser. Du ansvarar själv för säkerheten och att det finns lås. Förvara inte några värdefulla saker i förrådet så förebygger du inbrott. Betonggolv i källarplan är fuktiga så ett bra tips är att palla upp sina prylar ifrån golvet för att undvika fuktskador. Vid avflytt ansvarar hyresgästen för att dessa utrymmen blir tömda och städade.
Hemförsäkring
Vid skador eller annan åverkan på saker i förråd gäller hyresgästens hemförsäkring. Fråga gärna ditt försäkringsbolag vad de ersätter.
Att komma till ett rent och fräscht trapphus gör mycket för trivseln. Vi bör därför hjälpas åt att hålla trapphusen snygga.
Barnvagnar, cyklar, kärror, leksaker, skor, mattor eller andra föremål får inte förvaras i trapphusen – det är viktigt både för allas trivsel och säkerhet. I alla fastigheter finns anvisade platser för barnvagnar, cyklar, kärror och dylikt. Fråga din Bovärd om du är osäker på var dessa utrymmen finns i ditt hus.
Trappstädning
Centrumbostäder ser till att trapphusen städas med jämna mellanrum. Om det står saker i trapphusen blir det inte riktigt städat. Det är inte meningen att den som städar ska behöva plocka undan saker för att kunna torka golvet. Resultatet blir då att det inte blir städat ordentligt och att sand och smuts dras in i lägenheten.
Säkerhet
Vid rökutveckling i ett trapphus i samband med en brand innebär varje sak som förvaras i trapphuset en ökad brandrisk och är ett hinder i utrymningsvägen. Det kan betyda skillnad mellan liv och död. Vid sjukdom eller olycksfall kan ambulanspersonal dessutom hindras från att komma fram med bår till lägenheten om det står saker i vägen.
Källaren
Källargångarna ska också vara fria från saker så att räddningspersonal kan ta sig fram om olyckan skulle vara framme. Mopeder och motorcyklar får inte förvaras i källaren. Kontakta din Bovärd på 0511-325 60 för att få veta var du kan hyra plats för sådant.
Rökning förbjuden
Det är inte tillåtet att röka i trapphuset, källare eller andra gemensamma utrymmen.
Håll dörrar stängda
Se till att dörrar till källargångar, cykelrum, förrådsutrymmen, garagelängor med mera hålls låsta så obehöriga inte kan ta sig in.
Det tar bara 10 minuter för ett hem att bli övertänt. Med brandvarnare i bostaden kan en brand upptäckas i tid och väcka dig om du sover.
Centrumbostäders lägenheter är samtliga utrustade med brandvarnare. Den tillhör lägenheten och får inte tas med när du flyttar. Skulle det saknas en brandvarnare i din lägenhet så ta kontakt med din Bovärd på 0511-325 60 så får du en uppmonterad.
Testa brandvarnaren
Prova med jämna mellanrum att den fungerar. Om du hör korta ”pipljud” då och då behöver batteriet bytas. En bra regel är att byta en gång per år (om man inte har batterier som räcker i flera år)
Enkla handlingar kan rädda liv
- Töm cigarettfimpar och tändstickor i soppåsen/ papperskorgen först när du är säker på att de är släckta.
- Lär barn att respektera elden och hur man handskas med den.
- Tag av kärl från spisplattan om du lämnar köket.
- Släck alltid levande ljus om du lämnar rummet obevakat.
- Dra ur kontakter till TV, stereo och andra elektroniska apparater när du reser bort.
VID BRAND RING 112 !
I naturen finns mängder av småkryp och insekter. En del kan ta sig in i bostäder och många av dom betraktas som skadedjur och måste saneras.
Anmälningsplikt
Om du misstänker att du fått skadedjur i din lägenhet är du enlig hyreslagen skyldig att anmäla detta. Kontakta din Bovärd på 0511 – 325 60.
Vägglusen har ökat kraftigt i Sverige
När allt fler får möjligheten att resa så får också fler med sig vägglöss hem från semestern, i vårt bagage eller andra fasta föremål. Lär dig känna igen hur en vägglus ser ut, så att du reagerar när du ser en. Leta efter små svarta prickar (vägglusavföring), ljusa skal (ömsat skinn) och små blodfläckar på sängkläderna då dess också kan vara tidiga tecken på ett angrepp. Ju snabbare du upptäcker att du blivit drabbad desto enklare är det att bli av med dem.
Begagnade möbler
Idag är det vanligt att man handlar möbler på second hand vilket är väldigt bra för miljön. Om du handlar begagnade möbler se till att undersöka det noggrant så det inte är smittat med skadedjur. Titta i springor, sänghörn och tänk på att även undersöka soffor och fåtöljer. Även ”hårda” möbler kan vara ett bra gömställe, bara det är mörkt och undanskymt.